Split-Dalmatia

Središnji dio Jadranske obale, od Marine na sjeveru do Gradca na jugu, koji se duboko uvukao okolnim planinama pod skute, s niskom otoka i desecima kilometara šljunčanih plaža, sa zelenim zaleđem koje oplemenjuju rijeke Jadro i Cetina, turistička je regija duge i bogate tradicije, povijesti i kulture.
Neobičan spoj prirodnih ljepota oplemenjenih antičkim, starohrvatskim, romaničkim i pučkim graditeljstvom, koji se duž obale i na otocima zrcali u gradićima i urbanim središtima, pruža gostu raznolike mogućnosti odmora i zabave, uspavljujuću tišinu, ali i bučne mediteranske noći natopljene toplim dahom juga. 
Ono što je zajedničko svemu je jednostavna i dobrodušna srdačnost domaćina, njihova vedra i bučna narav, njihova nepatvorena želja da gostu podare sve najbolje. 

To je bogatstvo koje se ne može po povratku spremiti u kovčeg, ali ono će ispunjavati vašu dušu sve do sljedećeg dolaska u srce Jadrana - destinaciju vaše vječne inspiracije!

Splitsko-dalmatinska županija prostorno je najveća županija Hrvatske - ukupne površine 14.106,40 km2. 

Geografski je smještena na središnjem dijelu jadranske obale. Proteže se od Vrlike na sjeveru do najudaljenijeg hrvatskog otoka Palagruže na jugu, od Marine na zapadu do Vrgorca na istoku.

Splitsko-dalmatinska županija graniči: na sjeveru s Republikom Bosnom i Hercegovinom, na istoku s Dubrovačko-neretvanskom županijom, a na jugu se prostire do granice teritorijalnog mora Republike Hrvatske.

Županija se dijeli u tri geografske podcjeline:
• zaobalje,
• priobalje i
• otoke. 
Zaobalje, u kontinentalnom dijelu županije, ispresijecano je planinama koje se pružaju paralelno s obalom. Kraj je rijetko nastanjen i ekonomski siromašan. 
Priobalje čini uski pojas uz more između planinskih lanaca i mora. To je područje visoko urbanizirano i ekonomski razvijenije u odnosu na zaobalje. Otoci su slabo nastanjeni, ekonomski su razvijeniji od zaobalja, međutim zbog različitih prilika imali su trajnu emigraciju stanovnika. 

Otočno područje Županije sastoji se od 74 otoka i 57 hridi i grebena. Veličinom i naseljenošću se izdvaja 5 otoka, a to su Čiovo, Šolta, Brač, Hvar i Vis. Naseljeno je još 6 otoka: Veli Drvenik, Mali Drvenik, Sv. Klement, Šćedro, Biševo i Sv. Andrija.


Splitsko-dalmatinska županija se nalazi u zoni jadranskog tipa mediteranske klime čije su osnovne osobine suha i vruća ljeta te blage i vlažne zime.

Dalmatia – Everlasting Inspiration!

Split-Dalmatia

The central part of the Adriatic coast, from the Marina in the north to Gradac in the south, deeply drawn under the skirts of the surrounding mountains, with a series of islands and tens of kilometres of pebbled beaches, with a green hinterland further enriched by the rivers Jadro and Cetina, is a tourist area with a long and rich tradition, history and culture.

The unusual combination of natural beauty enriched by antic, old-Croatian, Romanesque and local folk architecture, which is reflected along the coast and islands in the small towns and urban centres, offers guests a variety of opportunities for rest and fun, a lulling silence but also noisy Mediterranean nights wrapped in the warm breeze of the south.
That which is common to it all is the simple and warm hearted welcome offered by your hosts, their cheerful and noisy nature, and their undisguised desire to offer their guests the best of everything.

This is a treasure which cannot be packed in a suitcase when returning home, but it will fill your soul until your next visit in the heart of Adriatic – destination of everlasting inspiration!

Visit Our Homepage
Split-Dalmatia
Regional
Regional
Regional
Regional
Eriksberg
STELLA CROATICA D.O O.
Länk

STELLA CROATICA D.O O.

Klis