top of page
Gotland
Gotland - en fantastisk ö för matupplevelser
Östersjön största ö bjuder på många upplevelser vad det gäller mat. Det milda och soliga klimatet och en rik matkultur i kombination med duktiga odlare och krögare skapar förutsättningar för detta. 

Den gedigna jordbrukstraditionen gör att du hittar mycket bra kvalitet på lamm, fläsk och nötkött på Gotland. Speciellt det gotländska lammköttet är känt för sin goda smak och slaktas nu hela året. Flera av livsmedelsbutikerna på Gotland har specialiserat sig på gotländskt kött och det går att köpa "gårdskött" från olika lammgårdar på ön i butik. 

Men det finns många fler produkter. De gotländska morötterna gör sitt segertåg över Sverige och nu börjar också de gotländska potatisarna bli kända. Ägg är en annan stor gotländsk produkt som även exporteras till fastlandet.

Tidigt på våren kommer kaipen, en vilt växande släkting till purjolöken och ramslöken, som man bl a kan göra mycket goda soppor och örtsmör på.

I mitten av april till midsommar är det säsong för den gotländska sparrisen, en riktig delikatess som allt fler upptäcker. Sedan kommer den stora vågen av allt nyskördat under sommaren. Tack och lov finns det många gårdsbutiker spridda över ön där du kan handla direkt av producenterna.

I Katthammarsvik, Sysne, Närshamn, Burgsvik och Lickershamn kan du handla mycket fin fisk. Både rökta flundror, lax och Gotlands landskapsfisk, piggvar eller "butte" som den heter på gotländska.

Saffranspannkakan,( se under recept) den kanske mest kända gotländska rätten, är på sitt sätt ett arv från medeltiden, en tid då kryddor var en viktig statussymbol och Gotland dels var ett handelscentrum som hade tillgång till dessa exotiska importprodukter och dels var så rikt att man hade råd med denna lyx. Saffranspannkakan hittar du på många caféer och restauranger, serverad med vispgrädde och salmbärssylt. Salmbär är en släkting till björnbär och växer vilt på Gotland. På rikssvenska lär det heta blåhallon. På de rikliga kaffekalasen, som ordnas av Museigårdar och föreningar runtom på ön, finns det saffransbullar året runt, inte bara till lucia som i övriga Sverige. Andra gamla maträtter som du ibland kan hitta på menyer är glödhoppa, kokt rimmat lammkött som senapspaneras och steks och ungnstrull, en rågbulle fylld med lök och fläsk. Lammskallarna är svåra att hitta på krogarnas menyer, du får se till att bli bjuden på lammskallefest på hösten istället. 

Javisst, historien är mycket närvarande på Gotland, men det finns mycket nytt också. För 20 år sedan startade kräftodlingarna. Nu kommer den gotländska tryffeln, Gute Vin gör vin på druvor odlade på Gotland och flera tillverkare av handgjorda chokladpraliner är verksamma. Hantverksmässiga ostar tillverkas iav Stafva Gård i Barlingbo och i Hejnum i "Hejnumkällingens" gårdsmejeri, där smakrika ostar av mjölk från gårdens kor tillverkas småskaligt. 

Brödkulturen är på väg tillbaka. Gotland har flera småbagerier såsom Labans, mfl. Många fina caféer finns runtom på ön som bakar eget bröd och nu kommer allt fler gårdsbagerier och specialbagerier såsom Rute Stenugnsbageri, Pias bageri i Sanda, Tofta Strandbageri, och GoDaig i KLintehamn . I samband med bröd vill vi också nämna dinkel eller spelt som det också kallas, ett av de gotländska ursprungliga gamla spannmålsslagen som fått en renässans. På Gotland odlas förutom Dinkel/Spelt även, Enkornsvete, Emmervet, Borstvete och olika gotländska kornsorter och Gotlandsråg för bevarande och användning till nischprodukter. 

Välkommen till Matgotland!

Truffles, Lamb, Fish & Exotic Berries - Flavoured By The Sea

Regional
Regional
Regional
Regional
Eriksberg
Jessens Saluhall & Bar
Länk

Jessens Saluhall & Bar

Visby

bottom of page